Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
hajduemese

Az agresszió

Hajdu Emese · 2 hónapja
Az agresszió
Mivel az agresszió egy nagyon kényes és sok esetben tabunak számító téma ezért a szerző arra világít rá hogy mi az ami befolyásolja az embereket az agresszív megnyilvánulásaikban. Mivel több elmélet is született ezzel kapcsolatban így többet bemutat és felvázol hogy melyiknek milyen jellemzői vannak. Az emberek többsége tisztába van ezekkel a magyarázatokkal/elméletekkel de mégis kell valaki aki ,,tiszta vizet önt a pohárba’’ és bemutatja az agresszió kialakulását, formáit. A szerző fontosnak tartja tisztázni az agresszió körüli kérdéseket hiszen minden embert érint valamilyen szinten. Fontos felismerni az agresszió formáit és megtanuljuk kezelni és kulturálisan korlátozni. Hiszen nem csak biológiai alapja van, hanem nagyban befolyásolja a társadalom is melyben élünk.
Az állatvilágban sokszor a túléléssel összefügg az agresszió hiszen nem jut mindenkinek táplálék (farkasok). Lorenz szerint az agressziónak öröklött tényezői vannak, ezzel szemben a behavioristák úgy gondolják hogy tanult viselkedési forma. Egyedül egyik elmélet se állja meg a helyét-a kettő ötvözése magyarázza megfelelően az agressziót. Az agresszió kialakulását befolyásolja a rangsor és a hatalmi helyzet is. A tesztoszteron szint magasabb a hierarchia csúcsán levő személyeknél, nekik a vezetői készségeik jobbak. Egy csoporton belül több típusú rangsor is megkülömböztethetünk annak függvényébe hogy mennyire ,,sokszínű’’ a csoport. Az agressziónak több típusa van: teritoriális agresszió, tulajdonnal birtoklással kapcsolatos agresszió, frusztrációs agresszió, explorációs agresszió, szülői agresszió, nevelői agresszió, normatív vagy morális agresszió, csoport agresszió, autóagresszió, agresszió a kívülállókkal. A biológiai agresszió az állatok testtartásában esetleg harcában nyilvánul meg, míg az embernél megnyilvánulhat humorban vagy csúfolódás formájában. Az állatvilágban és az embereknél is kialakultak az agresszió ritualizál formái. Az embereknél a trágár beszéd, esetleges fizikai bántalmazás, melyet nagyban befolyásol a kultúra. A yanomamo törzsben nagy szerepet tölt be az agresszió(sokszor a szülők is biztatják gyermekeiket), ezzel ellentétben a busmanok szelídek kerülik a konfliktusos helyzeteket. Az állatvilágban van egyfajta ,,feladási’’ jelzés ezért csak baleset során ölik meg egymást az állatok, míg az embernél nincs ilyen jelzésforma. Érdekes hogy az emberek elítélik az agressziót mégis a média tele van vele (erre van igény). Az ember a legbékésebb faj, nagyon minimális az agresszív viselkedés.  A kulturális agresszió ma már kevésbé van jelen hiszen már gyerekkorban megtanuljuk hogy kik a vezetők akiknek ,,engedelmeskedni kell’’. Szabálydominancia jelenik meg amikor engedelmeskedünk a a szabályoknak, ennek köszönhető hogy több milliós embertömeget is lehet befolyásolni és irányítani. 
A tanulmány során a szerző biológiai és pszichológiai és történelmi módszertant alkalmaz hogy bemutassa hogy miben és hogyan nyilvánul meg az agresszió. 
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!